Overslaan en naar de inhoud gaan
Investeren in gezondheid

Vanaf 29 april gebruikt de apotheek van AZ Sint-Jozef Malle en PC Bethanië een robot die medicatie helpt klaarzetten voor patiënten. Dagelijks vinden immers zo'n 8.500 pilletjes en spuitjes hun weg naar patiënten die verblijven in beide ziekenhuizen, gelegen op hetzelfde domein. Een complex proces waarbij kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben. De medicatierobot biedt een grote hulp bij een correct en veilig medicatiebeheer.

Twee robots, veel voordelen

Ongeveer 25.000 stuks medicijnen worden opgeslagen in twee grote robots. Twee robotarmen, voor elke robot één, slaan de medicatie op en nemen deze ook uit de robot. Een eventuele storing in één van de robots blokkeert de werking dus niet: de andere blijft verder werken. De robots zorgen voor een beter voorraadbeheer doordat ze perfect weten welke doosjes worden ingeslagen en uitgeleverd door het scannen van de barcode. Op die manier leveren de robots steeds het juiste geneesmiddel af, wat de patiëntveiligheid ten goede komt. De robots letten bij het uitnemen van de medicatie ook op de vervaldatum, zodat de medicatie die eerst vervalt eerst wordt opgebruikt. Doordat de apotheekmedewerkers de medicatiedoosjes niet meer zelf moeten nemen, zorgt de robot bovendien voor efficiëntiewinst.

Werking binnen een ziekenhuisapotheek

Een ziekenhuisapotheek levert medicatie niet in volle doosjes af zoals in een stadsapotheek. De apotheek maakt de medicatie steeds per afdeling klaar en geeft hen het exacte aantal pillen of ampullen per patiënt in een bakje. Na de bestelling door de afdeling neemt de robot het correcte doosje medicatie. De robot levert het doosje in een afleverstation waar de apotheekmedewerker de medicatie scant. Het softwaresysteem geeft per afdeling aan welke patiënt welke hoeveelheid van de geleverde medicatie nodig heeft en doet het bakje van die patiënt oplichten met een lampje. De apotheekassistent legt de gevraagde medicatie in het bakje van de patiënt. Het doosje met overblijvende medicatie krijgt via het systeem een nieuw etiket met het aantal overgebleven stuks en wordt opnieuw in de robot opgeslagen.

Investering in de toekomst

De robot is ook een investering met het oog op de toekomst. Zo kunnen we op termijn het scannen van medicatie aan het bed bij de patiënt realiseren. De robot en de hertekende medicatieverdeling zorgt er niet enkel voor dat de medicatie correcter en dus veiliger wordt uitgereikt, maar ook dat de verpleging meer aandacht kan besteden aan de zorg voor de patiënt. Zo realiseren we elke dag en via elke vernieuwing de warme en professionele zorg die we als ziekenhuis willen bieden.