Investeren in gezondheid

Update 11 augustus 2020

We informeren je graag over de huidige situatie wat betreft het coronavirus COVID-19. We volgen steeds de richtlijnen van de overheid. Hier volgt een overzicht van de extra voorzorgsmaatregelen die we treffen als ziekenhuis. Gelieve deze zo goed mogelijk te volgen, alleen zo halen we met z’n allen sneller het aantal besmettingen naar omlaag en kunnen we voor iedereen goede zorg garanderen.

 1. Toegang tot het ziekenhuis
 2. Opname en bezoek in het ziekenhuis
 3. Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen
 4. Overige voorzorgsmaatregelen
 5. Hoe kan je helpen? En andere veelgestelde vragen.

Toegang tot het ziekenhuis

We stelden alles in het werk om activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bekijk in dit filmpje welke voorzorgsmaatregelen we juist troffen. Hieronder de belangrijkste richtlijnen waar patiënten en bezoekers mee kunnen helpen:

 • Zet een mondmasker zonder ventiel op gedurende heel je ziekenhuisbezoek. Onze medewerkers en artsen dragen dit ook. Zo beschermen we elkaar. Vermijd een mondmasker met ventiel, deze maskers houden het virus niet tegen.
 • Draag geen handschoenen. Aan de ingang en verspreid over het ziekenhuis staan voldoende handalcohol-dispensers waar je je handen kan ontsmetten.
 • Kom alleen. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen.
  Uitzonderingen: er mag één begeleider mee bij een minderjarige of wanneer de patiënt niet zelfstandig naar raadpleging of daghospitaal kan komen.
 • Kom 20 minuten voor je afspraak. Ben je te vroeg, wacht dan in je auto. Zo voorkomen we drukte in de wachtzalen. De twintig minuten heb je nodig om je te screenen in te inkomhal, in te schrijven aan de kiosk en de route tot aan je afspraak te volgen.
 • Was je 14 dagen voor je geplande raadpleging, onderzoek of opname op vakantie in een hoog-risicogebied met als code oranje of rood (aangegeven door de Belgische overheid)? We vragen je om je afspraak te verplaatsen naar een datum minimaal 14 dagen later.
  Voor dringende medische hulp kan je terecht bij onze dienst spoedgevallen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of met je behandelende arts.
 • Blijf thuis als je symptomen van COVID-19 vertoont.  De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.

Breng een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis

Om je goed te kunnen behandelen en verzorgen, moeten onze zorgverleners weten welke medicatie je thuis neemt. Breng daarom altijd een actueel medicatieschema mee naar het ziekenhuis.

Tijdens deze corona-epidemie is dat extra belangrijk. Je wordt bij een vermoeden van corona mogelijk doorverwezen door een andere arts dan je vaste huisarts. Daarnaast mag er in deze uitzonderlijke situatie geen familielid bij de patiënt die ons informatie kan geven. Een correct ingevuld medicatieschema is dus van levensbelang.

 • Een medicatieschema is een duidelijk en volledig overzicht van alle medicatie die je neemt (bv. medicatie die je regelmatig neemt, die je maar één keer per week of per maand neemt, puffers, oogdruppels ...)
 • Download hier een leeg medicatieschema. Vul het zelf in of vraag hulp aan een familielid, thuisverpleegkundige, je apotheker of huisarts. 
 • Bewaar het ingevulde schema in je portefeuille, handtas of gsm. Zo heb je het steeds bij de hand als je onverwachts naar het ziekenhuis moet vertrekken.

Terug naar boven

Opname en bezoek in het ziekenhuis

Vanwege het stijgende aantal besmettingen in de regio wordt vanaf woensdag 12 augustus geen bezoek meer toegelaten.

Uitzonderingen
 • Ouders (of voogden) van minderjarigen die verblijven op de kinderafdeling, kraamafdeling of neonatologie.
 • Eén minderjarig kind mag één uur per dag op bezoek op de kraamafdeling. Tijdens het bezoek blijft het kind op de kamer. Verdere praktische afspraken kan je navragen bij de vroedvrouwen op de afdeling.
  Op onze pagina 'Zwanger en corona' vinden zwangeren meer info over de raadplegingen, de bevalling, het verblijf op onze kraamafdeling ...
 • Onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase.
 • Onmiddellijke naasten in specifieke individuele situaties, na voorleggen van een attest verstrekt door de behandelende arts en hoofdarts.

Virtueel bezoek via videogesprek

De steun van familie en vrienden is voor veel patiënten van groot belang. Daarom staan er in de namiddag collega’s klaar die de patiënt kunnen helpen met een videogesprek via Skype of Whatsapp. Je moet thuis dan wel beschikken over een van deze apps. Interesse om een videogesprek te voeren met je geliefde of vragen? Contacteer de werkgroep Warme Zorg via 03 380 20 21.

Aflever- en ophaalservice voor familie en mantelzorgers van patiënten 

Familie en vrienden kunnen pakjes (was, brieven, kaarten, tekeningen ...) afgeven en ophalen in de inkomhal van in het ziekenhuis. Dit kan op maandag tussen 13.30 en 19.30 uur, en op woensdag en vrijdag tussen 13.30 en 17.30 uurKaartjes kan je ook via de post versturen naar Oude Liersebaan 4 - 2390 Malle. Vermeld steeds de kamernummer en naam van de patiënt.

We vragen dat jullie deze voorwerpen in een gesloten zak of verpakking voor ons voorzien, met duidelijk de naam van de patiënt erop vermeld. Gelieve geen geld, breekbare of waardevolle voorwerpen in de pakjes te voorzien. AZ Sint-Jozef Malle kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor schade aan, verloren of gestolen voorwerpen.

Wil je vuile was komen ophalen? Contacteer de afdeling waar je familielid is opgenomen en spreek met hen af wanneer je het wasgoed wil komen ophalen. Meld je in onze inkomhal op het afgesproken moment. Breng indien mogelijk meteen proper wasgoed mee.

Terug naar boven

Richtlijnen voor specifieke patiëntengroepen

Zwangeren vinden meer info over de genomen maatregelen in ons ziekenhuis op de pagina 'Zwanger en corona'.

Reumapatiënten: lees specifieke richtlijnen i.v.m. het coronavirus voor reumapatiënten via https://r-euma.be/nl.

Patiënten met verminderde immuniteit en/of infuustherapiebpidg.be/nl/covid19-richtlijnen/

Patiënten met inflammatoire darmziekten: lees hier het document met extra richtlijnen

Terug naar boven

Andere corona-maatregelen van kracht

Restaurant Fijnproever gesloten.
Ons restaurant Fijnproever is gesloten voor patiënten en externe bezoekers. De Fijnproever zal enkel nog dienst doen als eetplaats voor onze medewerkers tot nader bericht

Vergaderingen/infosessies/rondleidingen/ …
Tot nader order worden alle gelegenheden waar meerdere mensen samenkomen in AZ Sint-Jozef Malle afgelast. Ingeschrevenen worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Hoe kan je ons helpen in de strijd tegen Corona?

Wil je ons steunen met een financiële gift, beschermend isolatiemateriaal of iets anders? Of ben je een ex-zorgmedewerker die graag wil vrijwilligen? Klik hier om te zien hoe je ons kan helpen.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?
Wat als ik besmet ben?

De symptomen van COVID-19 variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Vrees je dat je mogelijk besmet bent, bel dan naar de huisarts en vermeld je symptomen. Ga niet naar de wachtzaal van de huisarts of naar de dienst spoedgevallen.  

Hoe kan ik besmetting vermijden?
 • Was regelmatig je handen.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Hou voldoende afstand van elkaar.
 • Vermijd waar je kan handen op contactoppervlakten zoals deurklinken. Gebruik je elleboog.
Hoe verzorg ik iemand thuis die corona heeft?

Verschillende OCMW's en gemeenten lanceerden een vrijwilligersplatform voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij bv. boodschappen doen, naar apotheek gaan, met de hond wandelen ...